Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Luca széke

Oszd meg ezt a mesét!

Réges-régen, mikor még az urak is gyalog jártak, egy messzi erdő melletti kis falucskában élt Luca. Ő nem egy közönséges lány volt, hiszen képes volt meglátni a boszorkányokat. Ugyanis a történethez az is hozzátartozik, hogy a falucska melletti erdőben élt egy csúf, gonosz banya.

Ez a boszorkányt azonban soha senki nem látta még Lucán kívül. Az emberek között kizárólag varázslat segítségével elváltozva jelent meg, így senki nem tudta felismerni. Néha gyönyörű leánnyá, máskor öreg hölggyé, de olyan is volt, hogy kutyává változott. Nem is csoda, hogy nem ismerték fel.

Luca azonban nemcsak arra volt képes, hogy meglássa a boszorkányokat, hanem varázserővel is bírt. Tudniillik, Luca nagymamája tündér volt, innen örökölte a lány a különleges varázserejét. Azonban a boszorkányokat még édesanyja sem látta, hiába volt ő is tündér leszármazott.

Sokat tanakodtak, hogyan segíthetnének az embereken, mert a gonosz banya gyakran megkeserítette valaki életét. Aztán az egyik évben úgy döntöttek, hogy Luca neve napjától, azaz december 13-tól kezdve, a falu minden lakója készítsen egy pontosan 7 darabból álló széket. Ez a fura, háromlábú szék azonban nem akárhogyan készült, pontosan karácsonyra kellett az utolsó darabnak is a helyére kerülnie.

Luca közben, mielőtt a szék egy új darabját a helyére illesztette volna, mindig elmondta ugyanazt a varázsigét:

Luca széke, készülj el,
Karácsonyra állj össze!
Hét darabból legyen tested,
varázserő leljen benned!
Ki elkészít, majd rád áll,
Meglássa, ki bujkál!

Karácsony napjára mindenki elkészült a székkel. Vacsora után szépen felöltöztek, és elindultak az éjdéli misére a templomba. Tudták, hogy a gonosz banya mindent megtesz majd, hogy ezt a szent ünnepet elrontsa.

A templomban mindenki felállította a széket, majd felállt rá. Csak a hátsó sorban, egy öreg hölgynek nem volt széke. Azonban, aki ránézett, azonnal felismerte, hogy nem egy kedves öreg hölgy ücsörög a padon, hanem a gonosz banya.

Mikor a boszorkány ráébredt, mi történt, azonnal felült a seprűjére és olyan messze repült, ahová csak tudott. Többé nem is látták. Azonban a széket azóta is minden évben elkészítik, hogy soha többé ne fordulhasson elő, hogy egy boszorkány jön a közelükbe. A karácsonyt pedig azóta is boldogan, nyugalomban ünneplik.

Szólj hozzá!

You cannot copy content of this page